Bourgondiër

Tja, lekker thema! Daar sta ik dan met mijn volle postuur, te weinig beweging en te lekker eten!

Het valt verdraaid niet mee om als Bourgondiër, wiens hobby’s koken en wijn drinken zijn, zonder een uitgesproken drang te sporten om gezond te blijven. Fysiek gezond bedoel ik dan.

 

Terwijl ik weet dat wat minder eten, minder vaak een glas wijn, regelmatig een stukkie op de fiets of aan de wandel direct leidt tot meer levensvreugde en vitaliteit.

 

Wat is het toch wat ‘de mensch’ zo halsstarrig maakt te blijven doen wat hij of zij doet. Lijkt de makkelijkste weg, geen schepje er bovenop, geen stapje extra. Terwijl ik deze column schrijf, sta ik weer eens gedwongen stil op dit kruispunt van besluiten. Ik neem NU het besluit om wat vaker links of rechtsaf te slaan, een blokje om. Zo haal je het einddoel ook en wellicht met een beter resultaat.

 

In mijn adviespraktijk kom ik dergelijk gedrag ook vaak tegen. Niet zozeer met betrekking tot de persoonlijke gezondheid, maar de financiële gezondheid van het bedrijf. Veel ondernemers of managers van een onderneming hebben nogal eens de neiging te blijven ondernemen zoals ze altijd al deden, zeker als het op dat moment goed gaat met de onderneming. Maar is dat nu wijs?

 

Het gaat niet om de dag van vandaag (zoals bij een Bourgondische maaltijd) maar blijf je op de lange termijn financieel gezond? Ik ga hierover in gesprek met mijn cliënten, probeer  ze meer te leren denken in (financieel gezonde) geldstromen. Juist in tijden dat het goed gaat nemen de kosten vaak ongemerkt toe. Kosten die vaak een vast karakter hebben en dus niet zomaar te saneren zijn als het slechter gaat met de onderneming. Dus juist in tijden dat het goed gaat met de onderneming moet je financieel gezonde keuzes blijven maken. Houdt de uitgaven laag en tenminste flexibel van karakter. Dit leidt tot hogere geldstromen, een beter rendement en een hogere waarde van de onderneming.

 

De gezondheid van de onderneming neemt toe en daarmee de kans op een lang succesvol leven! 

 

Geschreven door Eric Gort voor Haarlemmermeer INTO business
Gepubliceerd op woensdag 10 oktober 2018 om 11:25

Daniëlle van der Kooi over het zijn van een participatieouder

Volle gangen met kinderen die gierend en brullend naar hun lokaal toe stormen. Gelach uit een klaslokaal en zwetende leerlingen tijdens gym. Dat klinkt niet onbekend voor Daniëlle [...]

Wij zijn een Great Place To Work!

Wij voldoen aan de criteria van goed werkgeverschap door het behalen van de vereiste scores op het Great Place To Work medewerkersonderzoek en de analyse van de organisatiecultuur. [...]

Stefan van Riezen over zijn ruige hobby

Stefan van Riezen is sinds 28 april 2020 werkzaam als adviseur bij PKF Wallast in Rotterdam. Naast zijn werk bij ons, speelt Stefan al acht jaar fanatiek rugby.
2021 2020 2019 2018 2017
 

Gerelateerde publicaties