Daniëlle van der Kooi over het zijn van een participatieouder

Volle gangen met kinderen die gierend en brullend naar hun lokaal toe stormen. Gelach uit een klaslokaal en zwetende leerlingen tijdens gym.

Dat klinkt niet onbekend voor Daniëlle van der Kooi, die sinds 1 december 2001 werkzaam is als secretaresse in Rotterdam, want naast het werken bij PKF Wallast is ze ook erg actief op de school van haar kinderen.

Inmiddels is dit het zevende jaar dat ik actief ben op de school van mijn kinderen als participatieouder. Ik heb drie kinderen in de leeftijd van 10, 8 en 5 jaar. De school van mijn drie kinderen doet mee aan het Jenaplanonderwijs. Dat is een bijzondere vorm van onderwijs. Kenmerkend voor Jenaplanscholen is dat ze werken met zogenaamde stamgroepen. In een stamgroep zitten kinderen uit meerdere leerjaren. Op de school van mijn kinderen werken we met driejarige stamgroepen. De onderbouw (1-2), de middenbouw (3-4-5) en de bovenbouw (6-7-8). Op die wijze leren ze om samen te werken als jongste, als middelste en als oudste kind.

Kinderen leren zelfstandig te werken door middel van een weekplan en maandplan. Verder staan in het Jenaplanonderwijs de kring, vieringen, werken en spelen centraal.

 

Als participatieouder help ik mee met verschillende taken binnen de school, waar ik ongeveer drie uur per week aan besteed. Woensdag en vrijdag zijn m’n vrije werkdagen, zodat ik dan gelegenheid heb om op school te helpen.

 

Toen mijn oudste naar school ging, werd mij gevraagd om mee te helpen bij de kleuterbibliotheek op vrijdagen om de week. Aangezien dit makkelijk te combineren was met mijn werk, heb ik hier direct mee ingestemd. Sinds enkele jaren doe ik ook de administratie voor de kleuterbieb. Mijn jongste (5 jaar) zit inmiddels bij de oudste kleuters, dus wellicht is dit het laatste jaar dat ik meehelp in de kleuterbieb.

 

Verder ben ik sinds enkele jaren leesmoeder op woensdagochtenden en neem ik deel aan de fotopoule, waarbij ik aanwezig ben voor het maken van foto’s tijdens week- en/of projectsluitingen. Tevens ben ik inmiddels voor het vijfde jaar klassenmoeder. Als klassenmoeder ben ik er als “rechterhand” voor de juf of meester. Bij uitstapjes regel ik vervoer en begeleiding onder de andere ouders of vraag ik om hulp tijdens gezamenlijke projecten (bijv. verkeerslessen/versieren van de klas voor Kerstmis ed). Aan het einde van het schooljaar zorgt de klassenouder voor afscheidscadeautjes voor de juf of meester namens de klas. Als klassenouder mag je ook aanwezig zijn bij bijzondere momenten, zoals schoolreisjes en kerstdiners. Verder hebben mijn man en ik geregeld ouderborrels bij ons thuis gegeven aan de start van een nieuw schooljaar.

Dit doe ik allemaal met heel veel plezier. Ik vind het fantastisch om een bijdrage te mogen leveren aan deze geweldige school. Bovendien vinden mijn kinderen het alle drie super leuk dat ik regelmatig op school te vinden ben. Door mijn betrokkenheid op school weet ik precies wat er speelt en kan ik hierover makkelijker meepraten.

 

Helaas is door corona de hulp van participatieouders nauwelijks nog mogelijk. Ik hoop dan ook oprecht dat dit snel weer verandert.

 

Eén moment die mij is bijgebleven, was een moment dat ik deelnam aan de fotopoule, rond januari 2020. Tijdens een projectafsluiting zijn verschillende stamgroepen (totaal ca 150 leerlingen per keer) aanwezig in de aula om gezamenlijk het desbetreffende project af te sluiten. Toevallig waren alle drie mijn zoons gelijktijdig aanwezig bij deze projectafsluiting. Toen mijn jongste zoon (toen nog groep 1) het podium op kwam met een paar klasgenootjes, weet ik nog hoe een aantal jongens van de bovenbouw (uit de groep van mijn oudste zoon) enthousiast zijn naam riepen om hem aan te moedigen. Dat was hartverwarmend om te zien en ontzettend leuk om mee te maken. De samenwerking binnen de stamgroepen met verschillende leerjaren zie je hierin wel terug.

 

Mijn ervaring als management assistente/secretaresse bij PKF Wallast is mij goed van pas gekomen om diverse activiteiten voor school te organiseren. Een blij kind geeft mij veel voldoening!

 

‘Laat ons die witte raaf maar zijn’

PKF Wallast: advies belangrijker dan cijfertjes ‘Wij worden wel beschouwd als de witte raaf onder de accountants en belastingadviseurs. Daar zitten we absoluut niet mee. Wij volgen onze [...]

Open dag Nyenrode Business Universiteit

Op 27 januari 2018 zijn een aantal collega’s van PKF Wallast aanwezig geweest op de bedrijvenmarkt tijdens de Open dag Accountancy op Nyenrode. We hebben veel aankomende studenten [...]

Tax Career Event 2018

Op 2 maart 2018 vond het Tax Career Event plaats in Hotel Arena in Amsterdam.  TCE wordt jaarlijks georganiseerd door de Fiscale Studievereniging van de Vrije Universiteit (FSVU). [...]
2020 2019 2018 2017
 

Gerelateerde publicaties