LEF!

Bij het horen van het thema van deze uitgave moet ik direct denken aan mijn kinderen.

De pogingen om zelf te gaan lopen door zowel Froukje, Marloes, Daan en meer recent door Madelief en Joep staan op mijn netvlies gebrand. De voorzichtige eerste stapjes, behoedzaam maar vooral vastberaden. Het “ik moet en zal zelf lopen” straalt er van af. Een ieder met kinderen zal dit herkennen. In het begin steeds maar vallen en weer opstaan. Af en toe huilen als ze met hun kinnetje aan de tafelrand stoten, maar toch weer doorgaan. Een prachtige en dierbare herinnering!

 

We kunnen als volwassenen een voorbeeld nemen aan die vastberadenheid. Als je iets wil bereiken is een onverschrokken inzet noodzakelijk.

 

In mijn werk heb ik vaak te maken met volwassenen die dit niet vergeten zijn. De ondernemende ondernemers hebben ook die drive om nieuwe zaken te starten en successen te bereiken. Ook dat vindt plaats met vallen en opstaan. Is dat erg? In het geheel niet. Met stilzitten loop je ogenschijnlijk geen risico, maar op z’n best bereik je ook niets. Bovendien leidt niets doen vaak tot achteruitgang. Natuurlijk is het zo dat je niet zonder onderbouwing nieuwe activiteiten moet starten of nieuwe wegen moet inslaan. Vaak ben ik in gesprek met mijn cliënten over dit soort keuzes. Mijn bijdrage is dan de fiscaliteit (risico’s en kansen) en ondersteuning bij de investeringsanalyse. Past het nieuwe in het bestaande business plan en levert het meer op dan de bestaande situatie? Deze investeringsanalyse is geen exacte wetenschap maar ondersteunt de onderneming in het maken van gecalculeerde besluiten. Zie het als een begeleidende hand bij de eerste stapjes lopen.

 

Hiermee voorkomt de ondernemer dat hij of zij een ondoordachte of onbesuisde keuze maakt, met alle mogelijke gevolgen van dien. Natuurlijk is de investeringsanalyse opgebouwd uit aannames en veronderstellingen, maar het brengt een kader waarin binnen de afwegingen kunnen worden gemaakt. Is er in dat geval dan geen risico op vallen meer aanwezig? Nee, dat risico is er nog wel degelijk. Maar de val zal dan niet meer zo hard zijn en de ondernemer is daarna nog in staat op te staan en verder te gaan.

 

Naast het op vastberadenheid gebaseerde doorzettingsvermogen blijft zijn of haar “gut feeling” van belang. Op basis van de kennis en ervaring en gevoel op de markt weet de ondernemer vaak welke kant een bepaald besluit of bepaalde keuze opgaat. Dat is wat ik zo waardeer in het samenwerken met ondernemers. De lef, zo u wilt gecalculeerde lef, van MKB ondernemers die zorgen dat er wat gebeurd in Nederland. 
Zij zijn de motor van onze economie, zonder hen gaat het minder en is het minder leuk.
Dankzij hun vallen en opstaan wordt het beter in Nederland, blijven we het verschil maken.

 

Met vastberadenheid en lef bereik je wat. Of het nu lopen is of ondernemen!

 

Geschreven door Eric Gort voor Haarlemmermeer INTO business
Gepubliceerd op donderdag 13 december 2018 om 11:46

Daniëlle van der Kooi over het zijn van een participatieouder

Volle gangen met kinderen die gierend en brullend naar hun lokaal toe stormen. Gelach uit een klaslokaal en zwetende leerlingen tijdens gym. Dat klinkt niet onbekend voor Daniëlle [...]

Wij zijn een Great Place To Work!

Wij voldoen aan de criteria van goed werkgeverschap door het behalen van de vereiste scores op het Great Place To Work medewerkersonderzoek en de analyse van de organisatiecultuur. [...]

Stefan van Riezen over zijn ruige hobby

Stefan van Riezen is sinds 28 april 2020 werkzaam als adviseur bij PKF Wallast in Rotterdam. Naast zijn werk bij ons, speelt Stefan al acht jaar fanatiek rugby.

H. (Eric) Gort RA RV

  • Vestiging: Amsterdam
  • Functie: Adviseur, business valuator
  • In dienst vanaf: 1 september 1989
  • Opleiding: Opleiding tot Registeraccountant bij het NIvRA. Business Valuation bij Rotterdam School of Management.
  • Expertise: Advisering bij bedrijfsopvolging, expansie en bedrijfsfinanciering in de nationale en internationale praktijk. Fiscale planning en (strategische) bedrijfseconomische advisering. Begeleiding van aan- en verkooptrajecten van ondernemingen waaronder due dili
  • Beroepsvereniging: NBA /NOB
  • Ambitie: "Geen beantwoording van vragen, maar de oplossing voor het probleem leveren; persoonlijk en direct!"
  • Mobiel telefoonnummer: +31(0)6 51 59 73 14
STUUR MIJ EEN E-MAIL BEL +31 (0)20 653 18 12
2020 2019 2018 2017
 

Gerelateerde publicaties

LEF!

Bij het horen van het thema van deze uitgave moet ik direct denken aan mijn kinderen.

Great place to work!

Het gaat goed met de economie, zeker voor veel ondernemende MKB-ers. Er gebeuren weer mooie dingen en de rendementen en geldstromen verbeteren. Het gevolg is een betere focus [...]