Stefan van Riezen over zijn ruige hobby

Stefan van Riezen is sinds 28 april 2020 werkzaam als adviseur bij PKF Wallast in Rotterdam. Naast zijn werk bij ons, speelt Stefan al acht jaar fanatiek rugby.

Inmiddels speel ik vanaf mijn 22ste rugby, bijna acht jaar alweer. Ik ben begonnen bij de Wrotters in Friesland, de kleinste club qua spelende leden. Waardoor we lang niet altijd met de volledige 15 man/vrouw op het veld stonden. In dit team speelde inderdaad 1 vrouw mee. Ondanks dat we een kleine club waren, was er een zeer goede rugby sfeer.  

 

Tegenwoordig  speel ik voor de Rotterdamse Rugby Club, een van de grootste clubs van Nederland. Inmiddels heb ik in alle teams mijn wedstrijden gespeeld.  Ik kan oprecht zeggen dat zowel bij grote als bij kleine clubs een echte rugby sfeer heerst.

 

De rugby sfeer is te omschrijven met de woorden kameraadschap, respect en doorzettingsvermogen. Rugby doe je met zijn allen, dat betekent niet alleen met je team maar ook met de tegenstander en de scheidsrechter. Dit uit zich door het respect in het veld, zowel richting de scheidsrechter als de tegenstander. Al worden er in de wedstrijd vaak de nodige robbertjes uitgevochten. Vooral als een tegenstander zich niet aan de regels houdt, wordt er wel eens een ‘tikkie’ uitgedeeld. Echter, na de wedstrijd wordt de strijdbijl altijd snel begraven.

 

Na afloop van elke wedstrijd krijgt de speler van de wedstrijd en de ‘prutser’ van de wedstrijd een titel, de ene titel is wat fraaier dan de andere. De uitreiking van deze ‘prijzen’ gaat gepaard met het zingen van de nodige liederen. Dit zingen houdt natuurlijk niet op na de prijsuitreiking, maar gaat eigenlijk de hele derde helft door. Ook na de wedstrijd komt het voor dat er spelletjes gespeeld worden, zoals spijkerslaan en bierflesje lopen.

 

Waarom ik ben gaan rugbyen? Hier kan ik heel kort over zijn, te veel kaarten bij voetbal. Over de spelregels wil ik graag het volgende zeggen, ik heb het eerste anderhalve seizoen als een kip zonder kop op het veld gelopen. Een uiteenzetting van de regels zal ik hier dan ook achterwege laten.

 

Normaal gesproken speel ik scrum-half. De scrum-half is één van de twee spelverdelers in het team. Daarnaast stuurt de scrum-half de voorwaartsen aan. De voorwaartsen zijn de grote spelers. De voorwaartsen verrichten het zwaarder beukwerk, waarbij zij het liefst zo min mogelijk zelfnadenken en zoveel mogelijk rechtdoor lopen. Zelf probeert de scrum-half bij de grote jongens van de tegenstander weg te blijven. Daarnaast ‘voert’ de scrum-half de lijn, waar de snelle jongens met hun flitsende kapsels lopen.

 

Rugby is een fijne afwisseling met het werk bij PKF Wallast. Als uitlaatklep kan ik iedereen sporten aanraden en met name rugby. Ik train normaal gesproken twee keer per week voor rugby en ik doe elke week twee individuele trainingen. Uiteraard speel ik gedurende het seizoen ook nog wedstrijden. Gemiddeld besteed ik zes uur per week aan rugby spelen (exclusief reistijd). Daarnaast ben ik actief als vrijwilliger bij rugbyclinics die aan bedrijven en scholen worden gegeven. Helaas liggen deze clinics nu even stil.

 

Bij rugby leer je om respect te hebben voor de ander. In een rugbyteam zitten veel verschillende personen, welke meestal alleen door de sport gebonden worden. Je leert hier om respect te hebben voor de ander. Bij rugby is iedereen welkom en is er plek voor iedereen. Bij rugby leer je snel samen te werken als team, aangezien het team zo divers is. Wat uiteraard ook zeer belangrijk is in onze adviespraktijk. Binnen een team heeft iedereen zijn unieke kwaliteiten, door deze zo goed mogelijk in te zetten kun je als team meer bereiken dan individueel. Dit is niet anders in de adviespraktijk.

 

Ben je ook enthousiast geworden en wil je graag rugbyen? Ga dan eens op bezoek bij een rugbyclub in de buurt en train mee. Mijn ervaring is dat iedereen zeer welkom is bij de rugby.

Collega's vertellen

 

In deze column zetten we iedere maand een collega in het zonnetje met een bijzondere hobby of  nevenactiviteit naast het werk bij PKF Wallast. 

Stefan van Riezen over zijn ruige hobby

Stefan van Riezen is sinds 28 april 2020 werkzaam als adviseur bij PKF Wallast in Rotterdam. Naast zijn werk bij ons, speelt Stefan al acht jaar fanatiek rugby.

Benita geeft atletiektraining en slingert wekelijks kogels

Benita Verlinde - van Tienhoven is sinds mei 2016 werkzaam als assistent accountancy bij PKF Wallast in Rotterdam. Naast haar werk bij ons, geeft zij sinds 2002 ook atletiektraining aan [...]

De paardendroom van Patricia van Veldhuizen is uitgekomen

Patricia van Veldhuizen is sinds maart 2018 werkzaam als senior assistent audit bij PKF Wallast in Woerden. Naast haar werk bij ons, rijdt Patricia al sinds haar 8e paard en had [...]
2020 2019 2018 2017
 

Gerelateerde publicaties